JAGUAR F-TYPE-RALLYWAGENS VIEREN ZEVENTIG JAAR SPORTWAGENERFGOED

  • Jaguar creëerde twee rallywagens op basis van de F-TYPE Cabriolet om zeventig jaar Jaguar-sportwagens te vieren.
  • Met designelementen van de beperkte editie F-TYPE Chequered Flag voldoen deze rallywagens met de 300 pk sterke 2.0-motor aan de racespecificaties van de FIA.
  • De unieke rallywagens brengen hulde aan de Jaguar XK 120, die werd voorgesteld in 1948 en die erg succesvol was in de RAC-, Tulip- en Alpine-rally’s van die tijd.
  • De beperkte editie Jaguar F-TYPE Chequered Flag is nu te bestellen voor prijzen vanaf € 74.690.
  • Bekijk de F-TYPE-rallywagens in actie: https://youtu.be/YsUcDmCmLMg

Antwerpen - Jaguar heeft twee rallywagens ontwikkeld op basis van de F-TYPE Cabriolet, met designelementen van de beperkte editie F-TYPE Chequered Flag om zijn viering van zeventig jaar sportwagenerfgoed sinds de onthulling van de XK 120 in 1948 te benadrukken.

De unieke F-TYPE-rallywagens brengen ook hulde aan de legendarische Jaguar XK 120 met nummerplaat ‘NUB 120’, waarmee Ian Appleyard in het begin van de jaren vijftig drie opeenvolgende Alpine Rally’s afwerkte zonder een enkel strafpunt op te lopen en de RAC- en Tulip-rally’s won.

Beide raceversies van de F-TYPE Cabriolet worden aangedreven door Jaguars 300 pk sterke 2.0 viercilinder-benzinemotor uit de Ingenium-familie. Na aanpassingen door de stilistische en technische afdelingen van Jaguar werden beide bolides gebouwd volgens de FIA-specificaties, compleet met een opgewaardeerd rem- en ophangingssysteem, een beschermende rolkooi, racezetels met zespuntsharnas, extra lichten op de motorkap en een brandblusser.

Ian Callum, Director of Design bij Jaguar, verklaarde: “De kans om een rallywagen te ontwerpen, krijg je niet elke dag en ik was dan ook gefascineerd om te zien hoe we onze moderne sportwagen een rallykarakter konden geven. Deze modellen vormen een passende ode aan de XK 120 en alle fantastische sportwagens die Jaguar sinds zijn onthulling zeventig jaar geleden heeft voorgesteld, met inbegrip van de nieuwste beperkte editie F‑TYPE Chequered Flag.

De F-TYPE-rallywagens ondergingen aanpassingen aan de remmen, ophanging en aandrijving, waaronder bijkomende gegroefde remschijven en remzadels met vier zuigers voor- en achteraan. De handgebouwde competitieschokdempers en zachtere veren zorgen ervoor dat de uiterst performante wagens hun mannetje kunnen staan op ruwe rallyterreinen. De verstelbare schokdempers met drie standen maken het dan weer mogelijk om de wagens af te stemmen op verschillende ondergronden en beschikken over sferische lagers om de precisie te verhogen. Ook zijn ze uitgerust met racevelgen en -banden, die speciaal werden ontwikkeld voor grindwegen, een sperdifferentieel om de vermogensontplooiing op losse ondergrond te verbeteren en een hydraulische handrem om haarspeldbochten te overwinnen.

De feestmodellen ondergingen vervolgens tests op het rallyterrein Walters Arena in Zuid-Wales om hun prestatiecredentials te demonstreren en zullen de komende maanden te zien zijn bij diverse Jaguar-evenementen.

Voor hun afwerking putten de rallywagens inspiratie uit de nieuwe beperkte editie F-TYPE Chequered Flag, die zich onderscheidt door een aantal subtiele koetswerkdetails, waaronder unieke glanzend zwarte 20”-velgen met Diamond Turned-afwerking en een zwart contrasterend dak voor de Coupé. Binnenin is het luxueuze interieur afgewerkt met Windsor-leder in de kleur Ebony, Performance-zetels met gebosseleerde geblokte vlag op de hoofdsteunen en een sierlijst in Dark Brushed Aluminium op de middenconsole.

De beperkte editie F-TYPE Chequered Flag is verkrijgbaar vanaf 74.690 euro en kan worden geconfigureerd op www.jaguar.be. Meer informatie over de beperkte editie F‑TYPE Chequered Flag vindt u hier.

 

EINDE

 

Aantekeningen voor de redacteurs
 

Zeventig jaar sportwagenerfgoed voor Jaguar

Jaguar-oprichter Sir William Lyons, onthulde de XK 120 sportwagen op het Autosalon van Earls Court 1948. Hij was de snelste productiewagen van zijn tijd en oogstte heel wat lof met zijn opvallende design met vloeiende spatborden en lange boogvormige lijnen.

De XK 120 was zowel op de weg als op het circuit een waar succes en legde de slopende Alpine Rally vanaf 1950 drie jaar op rij zonder strafpunten af in de handen van Ian Appleyard en zijn echtgenote Pat, de dochter van Jaguar-oprichter Sir William Lyons. Ze werden daarvoor bekroond met de felbegeerde Coupe d’Or. De Appleyards en hun XK 120 wonnen ook de 3.400 kilometer lange, pan-Europese ‘Tulip Rally’ van 1951 en de RAC-rally van Groot-Brittannië in 1953, het eerste jaar waarin de winnaars werden bekroond.

Aangemoedigd door de bijna-zege van de XK 120 bij zijn Le Mans-debuut in 1950 investeerde Jaguar zwaar in zijn sportwagenprogramma en het volgende jaar won de volledig nieuwe C-Type de legendarische 24-urenrace. De C-Type, die nog steeds te boek staat als een van de mooiste racewagens ooit, werd ontworpen door aerodynamica-expert Malcolm Sayer en werd dankzij zijn vloeiende lijnenspel de eerste Le Mans-winnaar die een gemiddelde snelheid van meer dan 160 km/u behaalde.

Een ander Le Mans-succes voor de C-Type volgde twee jaar later, dit keer dankzij het baanbrekende gebruik van schijfremmen. Daarna begon de D-Type de wedstrijd te domineren: hij won de race drie keer op rij vanaf 1955. Hij was de eerste wagen met een zelfdragend koetswerk in vliegtuigstijl en nam zijn design, zijn schijfremmen rondom en zijn XK-motor grotendeels over van de C-Type.

Beperkingen op de cilinderinhoud maakten later in dat decennium een einde aan Jaguars Le Mans-successen, waarna het merk zich weer op wegmodellen ging toeleggen, met de E-Type. De E-Type, die in 1961 werd onthuld, viel op door zijn lange, elegante motorkap en gestroomlijnde zelfdragende koetswerk. Hij haalde zijn vermogen uit de 3,8 liter grote zes-in-lijn van de XK en wist drie generaties te verleiden. Onlangs heeft Jaguar Special Operations hem nog opnieuw tot leven gewekt als een elektrische wagen, de E-type Zero.

De XJ-S, die halfweg jaren zeventig werd geïntroduceerd, hielp Tom Walkinshaw aan de zege in het European Touring Car Championship van 1984 en vond meer dan 100.000 eigenaars op 21 jaar tijd. De XJ220 werd onthuld in 1992 en was met zijn topsnelheid van meer dan 337 km/u de snelste productiewagen van zijn tijd. Hij werd vier jaar later opgevolgd door de XK8, die in het volgende decennium uitgroeide tot Jaguars snelst verkopende sportwagen uit die tijd.

Daarna volgden de volledig aluminium bolides en ontwierp Ian Callum in 2005 en 2006 respectievelijk de XK en XKR, voor de F-TYPE in 2012 werd gelanceerd. Als ultieme sportwagen van Jaguar is de F-TYPE de spirituele opvolger van de E-Type, met zijn ongeëvenaarde balans van een verleidelijk design, schitterende prestaties en een uitmuntende dynamiek.

 

Over Jaguar

Jaguar verblijdt de wereld al tachtig jaar met zijn elegante design en adembenemende prestaties. De huidige Jaguar-familie belichaamt ‘The Art of Performance’, met de opmerkelijke en alom geprezen en bekroonde berlines XE, XF en XJ, de indrukwekkende sportwagen F-TYPE, de prestatiegerichte cross-over F-PACE – de snelst verkopende Jaguar ooit –, de nieuwe compacte prestatie-SUV E-PACE en nu de volledig elektrische prestatie-SUV I-PACE waarmee Jaguar de leiding neemt in de elektrische voertuigrevolutie. 

 

Socialemediakanalen van Jaguar PR

www.facebook.com/JaguarBelux

www.instagram.com/jaguarbelux/

https://www.youtube.com/user/JaguarBELUX

 

Voor meer informatie kunt u terecht op www.media.jaguar.com of neemt u contact op met:

Isabelle Michiels

PR Manager Jaguar Land Rover Belux

T: 03 241 11 32

M : 0476 427 738

E : imichiel@jaguarlandrover.com

 

Over JAGUAR LANDROVER

Over Jaguar Land Rover

Jaguar Land Rover is de grootste autoconstructeur van Groot-Brittannië en is opgebouwd rond twee iconische Britse automerken: Land Rover, ‘s werelds toonaangevende merk van prestigieuze terreinwagens, en Jaguar, een van de meest vooraanstaande luxe- en sportwagenmerken ter wereld. Wereldwijd stellen we meer dan 44.000 mensen tewerk en ondersteunen we nog eens ongeveer 260.000 arbeidsplaatsen bij onze retailers, leveranciers en lokale afdelingen. De productie is geconcentreerd in het VK. Daarnaast zijn er ook fabrieken in China, Brazilië, Oostenrijk en Slowakije.  Bij Jaguar Land Rover worden we gedreven door de passie om wagens te maken die de beste in hun klasse zijn en onze klanten fantastische ervaringen bieden gedurende hun hele levensduur. Onze producten worden wereldwijd verkocht. In 2017 verkocht Jaguar Land Rover 621.109 wagens in 130 landen. Meer dan 80 procent van onze wagens was bestemd voor de export.

We innoveren voortdurend: dit jaar gaat meer dan £4,5 miljard naar de creatie van nieuwe producten en investeringen.

Vanaf 2020 worden alle nieuwe modellen van Jaguar Land Rover geëlektrificeerd, wat de keuze voor onze klanten verder zal verruimen. We zullen over ons hele gamma geëlektrificeerde producten lanceren, van volledig elektrische wagens tot plug-inhybrides en ‘mild hybrids’, maar blijven daarnaast ook ultraschone benzine- en dieselmotoren aanbieden.