JAGUAR LAND ROVER KIJKT MET VIRTUELE OGEN NAAR VERTROUWEN IN ZELFRIJDENDE AUTO’S

JAGUAR LAND ROVER KIJKT MET VIRTUELE OGEN NAAR VERTROUWEN IN ZELFRIJDENDE AUTO’S

 

●     Zelfrijdende pods krijgen grote ‘virtuele ogen’ voor interactie met andere weggebruikers

●     Intelligente pods maken ‘oogcontact’ met voetgangers om intentie te tonen

●     Ingenieurs en psychologen werken samen om het vertrouwen van mensen in zelfrijdende auto’s te begrijpen

Jaguar Land Rover heeft ‘virtuele ogen’ gemonteerd op intelligente pods om te begrijpen in welke mate mensen zelfrijdende voertuigen vertrouwen. Onderzoek toont immers aan dat wel 63% van alle voetgangers zich zorgen maakt over hoe veilig het in de toekomst zal zijn om de straat over te steken.

De ‘eye pods’ kregen een vriendelijk gezicht en een cruciale rol: ze moeten helpen uitzoeken hoeveel informatie gebruikers of voetgangers moeten ontvangen van zelfrijdende auto's om de technologie te vertrouwen.

In het kader van dit ontwikkelingsproject schakelt Jaguar Land Rover een team cognitieve psychologen in om de invloed van voertuiggedrag op ons vertrouwen in nieuwe technologie beter te begrijpen. Het vertrouwensonderzoek past in het project UK Autodrive van Jaguar Land Rover, dat door de overheid wordt gesteund.

De intelligente pods rijden autonoom door een speciaal aangelegd straatdecor in Coventry, terwijl wordt geanalyseerd hoe voetgangers zich gedragen terwijl ze wachten om over te steken. Een team gespecialiseerde ingenieurs van de afdeling Future Mobility van Jaguar Land Rover ontwierp de ‘ogen’, waarmee elke pod naar voetgangers zoekt en hen direct lijkt ‘aan te kijken’. Zo toont hij de weggebruiker dat hij hem gezien heeft en dat hij hem wil ontwijken.    

Ingenieurs registreren hoe groot het vertrouwen is dat de personen tonen voor en nadat de pod ‘oogcontact’ maakt. Zo willen ze zien of de pod duidelijk genoeg toont dat hij voor de weggebruikers zal stoppen. Uit eerder onderzoek is gebleken dat wel 63% van alle voetgangers en fietsers zich minder veilig zouden voelen als er ook een zelfrijdend voertuig op de weg is*.

Veiligheid blijft voor Jaguar Land Rover de absolute topprioriteit bij zijn investeringen in zelfrijdende technologie, waarmee het zich ontwikkelt tot toonaangevende autofabrikant in autonome, geconnecteerde, elektrische en gedeelde mobiliteit. Het proefproject is in lijn met strategische langetermijndoelen van het merk: veiligere auto's produceren die iedereen meer kostbare tijd en een betere mobiliteit opleveren.

Pete Bennett, Future Mobility Research Manager van Jaguar Land Rover, lichtte toe: “Als er een voertuig aankomt, kijken we vanzelf even naar de bestuurder voordat we de rijbaan opstappen. Het is belangrijk om te begrijpen hoe dit zich vertaalt naar de meer geautomatiseerde wereld van morgen.

“Heeft het nut om voetgangers te informeren over wat een voertuig van plan is of volstaat het om hen te laten weten dat het voertuig hen heeft opgemerkt om hun vertrouwen te vergroten? Die vraag willen we beantwoorden.”

De tests maken deel uit van een breder onderzoek om te verkennen of toekomstige verbonden en autonome voertuigen zich op dezelfde manier kunnen gedragen en kunnen reageren als mensen tijdens het rijden. Daarbij is inmiddels de interactie bestudeerd tussen meer dan 500 proefpersonen en de zelfrijdende pods, die werden ontworpen door Aurrigo, een van de partners in UK Autodrive.

 

EINDE

-------------------------------------------------------------------

U vind foto's en films die de technologie weergeven via deze link

 

 

CONTACT

Jaguar Land Rover Belux
Isabelle Michiels – PR Manager
T. 03 241 11 32
M. 0476 427 738

E. imichiel@jaguarlandrover.com

Over JAGUAR LANDROVER

Jaguar Land Rover is de grootste autoconstructeur van Groot-Brittannië en is opgebouwd rond twee iconische Britse automerken: Land Rover, ‘s werelds toonaangevende merk van prestigieuze terreinwagens, en Jaguar, een van de meest vooraanstaande luxe- en sportwagenmerken ter wereld. Wereldwijd stellen we meer dan 44.000 mensen tewerk en ondersteunen we nog eens ongeveer 260.000 arbeidsplaatsen bij onze retailers, leveranciers en lokale afdelingen. De productie is geconcentreerd in het VK. Daarnaast zijn er ook fabrieken in China, Brazilië, Oostenrijk en Slowakije.  

 Bij Jaguar Land Rover worden we gedreven door de passie om wagens te maken die de beste in hun klasse zijn en onze klanten fantastische ervaringen bieden gedurende hun hele levensduur. Onze producten worden wereldwijd verkocht. In 2017 verkocht Jaguar Land Rover 621.109 wagens in 130 landen. Meer dan 80 procent van onze wagens was bestemd voor de export.

We innoveren voortdurend: dit jaar gaat meer dan £4,5 miljard naar de creatie van nieuwe producten en investeringen.

Vanaf 2020 worden alle nieuwe modellen van Jaguar Land Rover geëlektrificeerd, wat de keuze voor onze klanten verder zal verruimen. We zullen over ons hele gamma geëlektrificeerde producten lanceren, van volledig elektrische wagens tot plug-inhybrides en ‘mild hybrids’, maar blijven daarnaast ook ultraschone benzine- en dieselmotoren aanbieden.


NEWSROOMS

Newsroom international

Newsroom Jaguar Land Rover BELUX

Newsroom Jaguar BELUX

Newsroom Land Rover BELUX

JAGUAR LANDROVER