JAGUAR LAND ROVER UPCYCLET ALUMINIUM OM KOOLSTOFEMISSIES MET EEN KWART TE VERMINDEREN

JAGUAR LAND ROVER UPCYCLET ALUMINIUM OM KOOLSTOFEMISSIES MET EEN KWART TE VERMINDEREN

  • Het REALITY-project kan helpen om de emissies van de aluminiumproductie met max. 26% te verminderen
  • Baanbrekend recyclageproces geeft hoogwaardig aluminium voor de auto-industrie een tweede leven
  • Resultaten laten zien dat nieuwe legering initiële kwaliteitstests doorstaat
  • Het onderzoek zal de kringloop van waardevolle grondstoffen helpen sluiten als onderdeel van het streven van Jaguar Land Rover naar nuluitstoot

Vrijdag 21 augustus 2020, Antwerpen – Onderzoek door Jaguar Land Rover heeft aangetoond hoe een innovatief recyclageproces aluminiumafval van drankblikjes, flessendoppen en afgedankte voertuigen kan upcyclen in de premiumwagens van de toekomst en de CO2-uitstoot bij de productie met maar liefst 26 procent kan verminderen.

Het REALITY-project rond aluminium is een belangrijk onderdeel van de “Destination Zero”-missie van Jaguar Land Rover om de koolstofemissies te verminderen en zijn ambitie om samenlevingen veiliger en milieuvriendelijker te maken door middel van continue innovatie. De ingenieurs konden de gerecycleerde aluminium onderdelen gebruiken en met een lagere hoeveelheid primair aluminium mengen tot een nieuwe en geteste prototypelegering, vergelijkbaar met de bestaande Jaguar Land Rover-kwaliteit.

Uit een analyse van het recyclage- en productieproces bleek dat dit het potentieel heeft om de CO2-uitstoot van de productie van de legering met maar liefst 26 procent te verminderen in vergelijking met de huidige kwaliteit voor de auto-industrie, wat Jaguar Land Rover helpt om de kringloop van zijn productie en gebruik van grondstoffen verder te sluiten.

Aluminium is een van de meest gerecycleerde materialen ter wereld en kan herhaaldelijk worden gesmolten en opnieuw gevormd zonder kwaliteitsverlies. Gerecycleerd aluminium na consumptie komt voor in alledaagse goederen zoals drankblikjes, spuitbussen, maaltijdschaaltjes en flessendoppen, maar wordt niet algemeen gebruikt voor hoogwaardige toepassingen zoals de autoproductie. Bijna 75 procent van al het aluminium dat in de VS en de EU wordt geproduceerd, wordt nog steeds gebruikt, terwijl de productie van gerecycleerd aluminium ongeveer 90 procent minder energie verbruikt dan de productie van grondstoffen*.

Door het hoogwaardig aluminium voor de auto-industrie te recupereren dat gebruikt wordt om auto’s te produceren, kan Jaguar Land Rover de hoogwaardige eigenschappen opnieuw gebruiken als onderdeel van een mix, waardoor de productie van een nieuw aluminium minder noodzakelijk is. Afval van afgedankte voertuigen wordt doorgaans naar het buitenland geëxporteerd, waar het kan worden hergebruikt voor laagwaardige toepassingen, maar dankzij een nieuwe geavanceerde scheidingstechnologie kan het opnieuw worden geüpcycled in het autoproces, waardoor de kringloop wordt gesloten en de milieu-impact wordt verminderd.

Gaëlle Guillaume, Lead Project Manager voor REALITY bij Jaguar Land Rover, verklaarde: “Dankzij dit project konden we voor het eerst hoogwaardig aluminium voor de auto-industrie recupereren uit afgedankte voertuigen en de unieke eigenschappen ervan hergebruiken. Het potentieel hiervan voor het productieproces is een vermindering van de CO2-impact en helpt ons om nog meer aluminium te hergebruiken.  Nu we een autonome, geconnecteerde en geëlektrificeerde toekomst tegemoet gaan, waarbij gedeelde wagenparken mogelijk massaal uit dienst worden genomen, zou Jaguar Land Rover deze gerecycleerde legering met gesloten kringloop in strakke productieschema’s kunnen omzetten om de efficiëntie en de milieuvoordelen verder te verbeteren.”

Het project van £ 2 miljoen, dat mede werd gefinancierd door Innovate UK en in samenwerking met Brunel University, helpt Jaguar Land Rover zijn initiatieven voor een gesloten aluminiumkringloop en aluminiumrecyclage uit te breiden in het kader van “Destination Zero”. Jaguar Land Rover heeft zijn wereldwijde CO2-uitstoot per voertuig sinds 2007 al met 50,7 procent verlaagd en blijft zich engageren voor een continu decarbonisatieproces. Tussen september 2013 en maart 2020 werd ongeveer 360.000 ton schroot uit de gesloten kringloop verwerkt tot de lichte aluminiumintensieve koetswerkstructuur van het merk, voor alle voertuiglijnen, inclusief de Jaguar XE.

EINDE

 

Aantekeningen voor de redacteurs:

* The Aluminium Association

Meer informatie over Destination Zero vindt u op https://www.jaguarlandrover.com/2019/destination-zero

In 2014 gebruikte de Jaguar XE als eerste wagen ter wereld de aluminiumlegering RC5754 voor zijn koetswerkpanelen, die tot 75 procent gerecycleerd aluminium bevat. De helft van de koetswerkstructuur van de XE is gemaakt van aluminiumlegeringen die een aanzienlijke hoeveelheid gerecycleerd aluminium bevatten – mogelijk gemaakt door een geslotenkringloopsysteem in onze fabrieken in het VK en Slowakije.


 Voor meer informatie kunt u terecht op www.media.jaguar.com en www.media.landrover.com of neemt u contact op met:

Annick Van Cauwenberge
PR Manager Jaguar Land Rover Belux
T: 03 241 11 35
M : 0476 319 629
E : avancauw@jaguarlandrover.comStory image

Jaguar Land Rover upcyclet aluminium_Persbericht.pdf 363 KB JLR Infographic.pdf 414 KB
Over JAGUAR LANDROVER

Jaguar Land Rover is de grootste autoconstructeur van Groot-Brittannië en is opgebouwd rond twee iconische Britse automerken: Land Rover, ’s werelds toonaangevende merk van prestigieuze terreinwagens, en Jaguar, een van de meest vooraanstaande luxe- en sportwagenmerken ter wereld.

Bij Jaguar Land Rover worden we gedreven door de passie om onovertroffen wagens te maken en onze klanten fantastische ervaringen te bieden gedurende hun hele levensduur. Onze producten worden wereldwijd verkocht. In 2018 verkocht Jaguar Land Rover 592.708 wagens in 128 landen.

We ondersteunen ongeveer 260.000 mensen bij onze retailers, leveranciers en lokale afdelingen. We zijn een Brits bedrijf in hart en nieren, met twee grote ontwerp- en ontwikkelingssites, drie productievestigingen, een motorfabriek en een binnenkort te openen batterijmontagefabriek. We hebben ook zeven technologiecentra wereldwijd. In het Verenigd Koninkrijk zijn die gevestigd in Shannon, Manchester, Warwick (NAIC) en Londen. In de rest van de wereld bevinden ze zich in Portland (VS), Boedapest (Hongarije) en Changshu (China). We hebben autofabrieken in China, Brazilië, India, Oostenrijk en Slowakije. 

Vanaf 2020 zullen alle nieuwe modellen van Jaguar Land Rover een geëlektrificeerde versie hebben, wat de keuze voor onze klanten verder zal verruimen. We zullen over ons hele gamma geëlektrificeerde producten lanceren, van volledig elektrische wagens tot plug-inhybrides en ‘mild hybrids’, en daarnaast ook de nieuwste benzine- en dieselmotoren blijven aanbieden.


NEWSROOMS

Newsroom international

Newsroom Jaguar Land Rover BELUX

Newsroom Jaguar BELUX

Newsroom Land Rover BELUX

JAGUAR LANDROVER