KLANK VAN JAGUAR I-PACE BESCHERMT KWETSBARE WEGGEBRUIKERS

  • Jaguar heeft zijn I-PACE uitgerust met het AVAS-systeem (Audible Vehicle Alert System) om kwetsbare weggebruikers te waarschuwen wanneer de elektrische wagen (EV) nadert.
  • Dit geluidssignaal, dat weerklinkt bij snelheden tot 20 km/u, kan levens redden. Het voldoet aan alle toekomstige wereldwijde normen en is permanent actief.
  • De Britse liefdadigheidsinstelling ‘Guide Dogs for the Blind’ heeft gelobbyd voor de introductie van AVAS-technologie en zal met Jaguar samenwerken voor toekomstige projecten.
  • Jaguar-ingenieurs hebben het AVAS-geluid geperfectioneerd door het in de ontwikkelingsfase te testen in diverse rijomgevingen.
  • Lees verder en beluister hier hoe het AVAS-systeem klinkt: https://youtu.be/13JwfssNI3I  

Antwerpen, 11 oktober – Aangezien zijn motor geen geluid maakt, moest de Jaguar I‑PACE een andere manier vinden om blinden, slechtzienden en andere kwetsbare weggebruikers bij lage snelheden te waarschuwen voor zijn komst.

Daarom ontwikkelde Jaguar het Audible Vehicle Alert System (AVAS) voor de eerste elektrische wagen die alle toekomstige wereldwijde voorschriften op dit vlak vervult en overtreft. De Jaguar-ingenieurs ontwikkelden een geluid dat hoorbaar is tot 20 km/u en dat beantwoordt aan de toekomstige Europese minimumdrempel van 56 dB(A) – de strengste norm ter wereld – die in juli 2019 van kracht wordt voor alle nieuwe elektrische wagens.

Het geluid van de Jaguar I-PACE werd in het kader van de ontwikkeling getest door leden van Guide Dogs for the Blind, de voornaamste Britse liefdadigheidsinstelling voor mensen met oogproblemen. Deze test vormde tevens de start van een langetermijnrelatie tussen beide organisaties.

Iain Suffield, NVH Technical Specialist bij Jaguar, verklaarde: “Het feit dat elektrische voertuigen geen traditioneel motorlawaai produceren, is een probleem voor kwetsbare voetgangers, zoals blinden en slechtzienden. Dat geldt des te meer bij lage snelheden in stadscentra en parkings. Daarom ontwikkelden we voor de I-PACE het Audible Vehicle Alert System, om de veiligheid van alle weggebruikers te verzekeren. Deze technologie kan levens redden en kan dan ook niet worden uitgeschakeld. We zijn bovendien verheugd te mogen rekenen op de steun van Guide Dogs for the Blind, de grootste liefdadigheidsinstelling voor mensen met oogproblemen. Zo draagt de doelgroep zelf bij tot onze producttests.”

De Jaguar-ingenieurs hebben vier jaar gewerkt aan een hoorbare en toch discrete soundtrack, die niet doordringt in het interieur. Een eerste poging om een geluid te ontwikkelen geïnspireerd door ruimtetuigen uit sciencefictionfilms, moest worden afgevoerd omdat de voetgangers naar de lucht keken in plaats van naar de weg.

De ingenieurs testten de geluiden in diverse omgevingen, waaronder een gespecialiseerde echoloze kamer en diverse stadsscenario’s, alvorens het uiteindelijke geluid voor de I-PACE te kiezen. Dat geluid wordt afgespeeld door een luidspreker in de buurt van het radiatorrooster. Het is vanuit elke richting hoorbaar en kan niet worden uitgeschakeld.

De toonhoogte en het volume van het alarm nemen toe naarmate de snelheid stijgt en worden in achteruit aangevuld met een bijkomende toon die de richtingswijziging aangeeft. AVAS is niet nodig bij hogere snelheden aangezien het emissievrije, elektrische voertuig dan voldoende wind- en rolgeluiden produceert om hoorbaar te zijn voor voetgangers.

John Welsman, Policy Business Partner (Travel & Mobility) van Guide Dogs for the Blind, verklaarde: “Guide Dogs heeft veel campagne gevoerd opdat stille wagens verplicht zouden worden uitgerust met een ingebouwd en niet-uitschakelbaar geluidssysteem, dat ook geluid weergeeft wanneer de wagen stilstaat aan een zebrapad. We loven Jaguar omdat het merk als eerste een elektrische wagen lanceert die reeds aan de normen voldoet nog voor ze van kracht worden en we kijken er dan ook naar uit om in de toekomst nog meer samen te werken met de constructeur.”

Jaguar onthulde eerder dit jaar de I-PACE, zijn allereerste elektrische wagen die duurzame sportwagenprestaties verenigt met artificiële intelligentie van de nieuwste generatie en de functionaliteit van een SUV met vijf plaatsen.

Met zijn hypergeavanceerde lithium-ionbatterij van 90 kWh, twee door Jaguar ontworpen elektromotoren en een specifieke aluminiumstructuur sprint de I-PACE in 4,5 seconden van 0 naar 100 km/u en haalt hij een rijbereik tot 469 kilometer (WLTP-cyclus).

 

EINDE

 

 

 

 

 

 

Aantekeningen voor de redacteurs
 

Over Jaguar

Jaguar verblijdt de wereld al tachtig jaar met zijn elegante design en adembenemende prestaties. De huidige Jaguar-familie belichaamt ‘The Art of Performance’, met de opmerkelijke en alom geprezen en bekroonde berlines XE, XF en XJ, de indrukwekkende sportwagen F-TYPE, de prestatiegerichte cross-over F-PACE – de snelst verkopende Jaguar ooit –, de nieuwe compacte prestatie-SUV E-PACE en nu de volledig elektrische prestatie-SUV I-PACE waarmee Jaguar de leiding neemt in de elektrische voertuigrevolutie. 

 

Voor meer informatie kunt u terecht op www.media.jaguar.com of neemt u contact op met:

Isabelle Michiels
T: 03 241 11 32
E: imichiel@jaguarlandrover.com

 

Over JAGUAR LANDROVER

Jaguar Land Rover is de grootste autoconstructeur van Groot-Brittannië en is opgebouwd rond twee iconische Britse automerken: Land Rover, ‘s werelds toonaangevende merk van prestigieuze terreinwagens, en Jaguar, een van de meest vooraanstaande luxe- en sportwagenmerken ter wereld. Wereldwijd stellen we meer dan 44.000 mensen tewerk en ondersteunen we nog eens ongeveer 260.000 arbeidsplaatsen bij onze retailers, leveranciers en lokale afdelingen. De productie is geconcentreerd in het VK. Daarnaast zijn er ook fabrieken in China, Brazilië, Oostenrijk en Slowakije.  

 Bij Jaguar Land Rover worden we gedreven door de passie om wagens te maken die de beste in hun klasse zijn en onze klanten fantastische ervaringen bieden gedurende hun hele levensduur. Onze producten worden wereldwijd verkocht. In 2017 verkocht Jaguar Land Rover 621.109 wagens in 130 landen. Meer dan 80 procent van onze wagens was bestemd voor de export.

We innoveren voortdurend: dit jaar gaat meer dan £4,5 miljard naar de creatie van nieuwe producten en investeringen.

Vanaf 2020 worden alle nieuwe modellen van Jaguar Land Rover geëlektrificeerd, wat de keuze voor onze klanten verder zal verruimen. We zullen over ons hele gamma geëlektrificeerde producten lanceren, van volledig elektrische wagens tot plug-inhybrides en ‘mild hybrids’, maar blijven daarnaast ook ultraschone benzine- en dieselmotoren aanbieden.


NEWSROOMS

Newsroom international

Newsroom Jaguar Land Rover BELUX

Newsroom Jaguar BELUX

Newsroom Land Rover BELUX

JAGUAR LANDROVER