Range Rover viert 45 jaar technologische innovatie met rit over papieren brug

  • Land Rover viert 45 jaar Range Rover met een creatieve samenwerking
  • Luxe-SUV rijdt als eerste over tijdelijke papieren brug
  • Partnerschap met wereldbefaamde Britse kunstenaar Steve Messam en gespecialiseerde Britse papierfabrikant James Cropper PLC om unieke installatie te bouwen
  • Intelligente vierwielaandrijving, terreintechnologie en lichte aluminium constructie van het vlaggenschip maken unieke rit mogelijk
  • Uniek kunstproject geeft startschot voor vieringen rond 45e verjaardag van Range Rover op het autosalon van Guangzhou
  • Link: https://youtu.be/ocKgxDrJzWY 

Antwerpen – Land Rover heeft met zijn luxueuze top-SUV, de Range Rover, over een papieren brug gereden. De vrijstaande structuur in het Chinese Suzhou had een spanwijdte van vijf meter en er werden geen bouten of lijm gebruikt om het papier op zijn plaats te houden.

Land Rover bestelde de unieke brug om de 45e verjaardag van zijn Range Roverfamilie te vieren en om 45 jaar innovatie door Range Rover in de kijker te zetten in de aanloop naar het autosalon van Guangzhou in China.

Het duurde drie dagen om de papieren brug met de hand te bouwen in de oude waterstad Suzhou, die bekendstaat om haar vele bruggen en daardoor ook het 'Venetië van het Oosten' wordt genoemd. De unieke brug werd gemaakt van hoogwaardig papier, geleverd door de Britse specialist James Cropper PLC.
Deze bijzondere rit is de jongste in een lange reeks van primeurs voor de top-SUV van Land Rover. Zo was de Range Rover bij zijn debuut in 1970 de allereerste luxe-SUV en stak hij twee jaar later als eerste auto de Darien-kloof in Centraal-Amerika over. In 1989 werd hij als eerste 4x4 uitgerust met een ABS-remsysteem en in 1992 introduceerde hij zowel de elektronische tractiecontrole als de elektronische luchtvering in het segment.

De jongste, vierde generatie van het model was bij zijn lancering in 2012 de allereerste volledig uit aluminium gebouwde SUV. Dat innovatieve en lichte aluminium koetswerk leverde een totale gewichtsbesparing tot 420 kilogram op in vergelijking met een klassiek stalen koetswerk.

Chris Zhou, Chief Instructor van Land Rover Experience kreeg de opdracht om de papieren brug over te rijden met behulp van een reeks terreintechnologieën die ervoor zorgen dat het delicate oppervlak van de unieke structuur niet wordt beschadigd. De Range Rover is verkrijgbaar met een aantal innovatieve voorzieningen zoals Terrain Response 2 en All-Terrain Progress Control die samenwerken om ongeëvenaarde terreincapaciteiten af te leveren.

Nick Rogers, Director Group Engineering voor Jaguar Land Rover, verklaarde: “China is een uitermate belangrijke markt voor Range Rover. Daarom was het de perfecte plaats om de 45e verjaardag van onze familie luxe-SUV's te vieren. Het geavanceerde, lichte koetswerk en de toonaangevende terreincapaciteiten van de Range Rover waren cruciale factoren om deze unieke rit mogelijk te maken."

Kunstenaar Steve Messam, die de papieren brug ontwierp, verklaarde: "In het verleden werden er al papieren structuren gebouwd die mensen konden dragen, maar een project van deze schaal is ongezien. Het verlegt de grenzen van de technologie, net zoals de Range Rover dat al jaren doet en het gemak en evenwicht waarmee de wagen de brug overreed, was simpelweg adembenemend."

De Range Rover is de ultieme luxe-SUV en combineert een gesofistikeerd koetswerkdesign met baanbrekende terreincapaciteiten en een adembenemende interieurafwerking.

Klik hier voor de film van Land Rover over de unieke oversteek en meer details over dit bijzondere bouwproject: https://youtu.be/ocKgxDrJzWY


Tijdlijn – een beknopt overzicht van de Range Rover geschiedenis
1970 De originele tweedeurs Range Rover, Classic genaamd, wordt gelanceerd.
1972 De Range Rover steekt als eerste wagen de Darién-kloof over tijdens een trans-Amerikaanse expeditie van het Britse leger.
1979 Een speciaal aangepaste Range Rover wint de eerste rally Parijs-Dakar (ook in 1981 wint een Range Rover).
1981 De eerste in serie gebouwde vierdeurs Range Rover komt op de markt, samen met de eerste af fabriek geleverde beperkte reeks van de Range Rover, de ‘In Vogue’.
1985 De Range Rover ‘Bullet’ met dieselmotor verbreekt 27 snelheidsrecords en vestigt een record voor een gemiddelde snelheid van meer dan 160 km/u over 24 uur.
1989 De Range Rover is de eerste 4x4 ter wereld die wordt uitgerust met een antiblokkeerremsysteem.
1992 De Range Rover Classic is ’s werelds eerste 4x4 die wordt uitgerust met een elektronische tractiecontrole (ETC).
1994 De tweede Range Rover-generatie (P38a) wordt gelanceerd.
2001 De derde Range Rover-generatie (L322) wordt gelanceerd.
2002 De 500.000e Range Rover rolt van de band in de fabriek van Solihull.
2010 Range Rover viert zijn 40e verjaardag.
2011 Het derde model wordt gelanceerd: de Range Rover Evoque.
2012 De vierde Range Rover-generatie (L405) wordt gelanceerd: 's werelds eerste SUV die volledig uit  luminium is gebouwd
2015 De 6.000.000e geproduceerde Land Rover is een Range Rover LWB SE Vogue, bestemd voor China.


EINDE

Aantekeningen voor redacteurs
Al sinds 1948 maakt Land Rover rasechte 4x4's met volwaardige terreincapaciteiten over het hele modellengamma. De Defender, Discovery, Discovery Sport, Range Rover Sport, Range Rover en Range Rover Evoque zijn elk wereldwijd de referentie in hun 4x4-segment. 80 procent van het modellengamma wordt
geëxporteerd naar meer dan 170 landen.

Bouw van de brug
De bouw van de brug begon met de assemblage van twee speciaal ontworpen houten steunen. Op die steunen werd vervolgens papier gestapeld met behulp van een tijdelijk kader om het papier op zijn plaats te houden. Wanneer de brug af was, werd dit alles verwijderd zodat enkel nog een vrijstaande, 3,4 meter hoge brug met een spanwijdte van vijf meter overbleef.

Het papier uit duurzame bronnen zal later deels hergebruikt worden door Land Rover terwijl een ander deel lokaal gerecycleerd wordt voor hergebruik in China.

Steve Messam
Steve Messam is een milieukunstenaar uit het noorden van Engeland. Met zijn sitespecifieke installaties legt hij visuele accenten in stads- en plattelandsomgevingen, die historische overblijfselen en leegstaande architectuur gebruiken om de vertrouwde omgeving in een nieuw licht te laten zien. Hij heeft ook
veel belangstelling voor ruimte: de interactie tussen kunst en publiek binnen gesloten en open ruimten, de rol van esthetiek en de fysieke ervaring.

Als kunstenaar heeft Steve Messam de voorbije achttien jaar voornamelijk buiten de galerijomgeving gewerkt. Enkele van zijn werken zijn: ‘Beached’ (2007), waarvoor hij een strand vulde met duizenden zandkastelen en papieren vlaggen; ‘PaperBridge’ (2015) - een werkende brug voor lastpaarden in het Lake District, gemaakt van 22.000 bladen papier; ‘Clad’ (2009) - een klassieke cottage met houtframe gevuld met de vacht van 300 lokale schapen in Newtown, Wales en ‘Carpet’ (2013) - een installatie van 25.000 gekleurde inktpotten in Lindisfarne Priory. Hij creëerde de eerste off-site-installatie op de Shanghai Biënnale in 2006 en een aantal
sitespecifieke installaties langs de Venetiaanse Lagune tijdens de Biënnale van Venetië in 2009.

Steve werkt regelmatig samen met privéondernemingen en ondernemingen buiten de kunstensector om de parallelle waarden van kunst en landschap te verkennen en te werken naar een duurzamer model voor individuele rurale kunstbeoefening.

Contacteer ons
Isabelle Michiels PR Manager, Jaguar Land Rover
Isabelle Michiels PR Manager, Jaguar Land Rover
Over JAGUAR LANDROVER

Jaguar Land Rover is de grootste autoconstructeur van Groot-Brittannië en is opgebouwd rond twee iconische Britse automerken: Land Rover, ‘s werelds toonaangevende merk van prestigieuze terreinwagens, en Jaguar, een van de meest vooraanstaande luxe- en sportwagenmerken ter wereld. Wereldwijd stellen we meer dan 44.000 mensen tewerk en ondersteunen we nog eens ongeveer 260.000 arbeidsplaatsen bij onze retailers, leveranciers en lokale afdelingen. De productie is geconcentreerd in het VK. Daarnaast zijn er ook fabrieken in China, Brazilië, Oostenrijk en Slowakije.  

 Bij Jaguar Land Rover worden we gedreven door de passie om wagens te maken die de beste in hun klasse zijn en onze klanten fantastische ervaringen bieden gedurende hun hele levensduur. Onze producten worden wereldwijd verkocht. In 2017 verkocht Jaguar Land Rover 621.109 wagens in 130 landen. Meer dan 80 procent van onze wagens was bestemd voor de export.

We innoveren voortdurend: dit jaar gaat meer dan £4,5 miljard naar de creatie van nieuwe producten en investeringen.

Vanaf 2020 worden alle nieuwe modellen van Jaguar Land Rover geëlektrificeerd, wat de keuze voor onze klanten verder zal verruimen. We zullen over ons hele gamma geëlektrificeerde producten lanceren, van volledig elektrische wagens tot plug-inhybrides en ‘mild hybrids’, maar blijven daarnaast ook ultraschone benzine- en dieselmotoren aanbieden.


NEWSROOMS

Newsroom international

Newsroom Jaguar Land Rover BELUX

Newsroom Jaguar BELUX

Newsroom Land Rover BELUX

JAGUAR LANDROVER