JAGUAR LAND ROVER ONTWIKKELT EEN CONTACTLOOS AANRAAKSCHERM OM BACTERIËN EN VIRUSSEN TE HELPEN BESTRIJDEN

JAGUAR LAND ROVER ONTWIKKELT EEN CONTACTLOOS AANRAAKSCHERM OM BACTERIËN EN VIRUSSEN TE HELPEN BESTRIJDEN

  • 'Predictive touch' biedt een dubbel voordeel: ze houdt de blik van de bestuurder op de weg en beperkt de verspreiding van bacteriën en virussen in de post-Covid-19-wereld
  • De gepatenteerde technologie gebruikt artificiële intelligentie en sensoren om infotainmentsystemen te bedienen zonder het scherm aan te raken
  • Laboratoriumtests en wegtests laten zien dat de tijd en inspanningen die nodig zijn om een aanraakscherm te gebruiken, met maar liefst 50% kunnen worden verminderd
  • Dankzij onderzoek komt Jaguar Land Rover dichter bij zijn Destination Zero-visie door voertuigen veiliger en milieuvriendelijker te maken

Donderdag 23 juli 2020, Antwerpen – Nieuwe contactloze aanraakschermtechnologie ontwikkeld door Jaguar Land Rover en de Universiteit van Cambridge zal bestuurders helpen om hun ogen op de weg te houden en de verspreiding van bacteriën en virussen in de post-Covid-19-wereld te beperken.

De gepatenteerde technologie, die bekendstaat als 'predictive touch', gebruikt artificiële intelligentie en sensoren om het beoogde doel van een gebruiker op het aanraakscherm te voorspellen – of dat nu het satellietnavigatiesysteem, de temperatuurregeling of de entertainmentinstellingen is – zonder een knop aan te raken.

Het baanbrekende systeem, dat werd ontwikkeld in samenwerking met ingenieurs van de Universiteit van Cambridge, maakt deel uit van de Destination Zero-visie van Jaguar Land Rover – het streven naar veiligere voertuigen en een schoner en gezonder milieu.

In het ‘nieuwe normaal’ zal na het opheffen van lockdowns over de hele wereld meer nadruk worden gelegd op veilige, schone mobiliteit, waarbij persoonlijke ruimte en hygiëne in het voordeel zullen zijn. De modellen van Jaguar Land Rover zijn al ontworpen om het welzijn van de inzittenden te verbeteren, met innovaties zoals een Driver Condition Monitor (waakzaamheidsdetectie), motorgeluidonderdrukking en ionisatie van de interieurlucht met PM2,5-filter om ultrafijne deeltjes en allergenen op te vangen. Nieuwe technologie zoals predictive touch is een stap voorwaarts bij het aanpakken van het bredere mobiliteitslandschap, van de manier waarop klanten verbinding maken met mobiliteitsdiensten tot de infrastructuur die nodig is om volledig geïntegreerde, autonome voertuigen in onze steden mogelijk te maken, zoals Project vector.

Laboratoriumtests en wegtests hebben aangetoond dat de predictive touch-technologie de interactie-inspanning en -tijd van de bestuurder met maar liefst 50% kan verminderen en de verspreiding van bacteriën en virussen kan beperken.

Oneffen of slechte wegen kunnen vaak trillingen veroorzaken waardoor het moeilijk is om de juiste knop op een aanraakscherm te selecteren. Dat betekent dat bestuurders hun aandacht moeten afwenden van de weg waardoor het risico op een ongeval vergroot.

De technologie gebruikt artificiële intelligentie om in een vroeg stadium van het aanwijzen het item te bepalen dat de gebruiker op het scherm wil selecteren, waardoor de interactie wordt versneld. Een gebarentracker gebruikt sensoren op basis van zicht of radiofrequentie, die steeds vaker voorkomen in consumentenelektronica, om contextuele informatie zoals gebruikersprofiel, interfaceontwerp en omgevingsomstandigheden te combineren met gegevens van andere sensoren, zoals een eye-tracker, om de bedoeling van de gebruiker in real time te voorspellen.

Lee Skrypchuk, Human Machine Interface Technical Specialist bij Jaguar Land Rover, verklaarde: “Terwijl landen over de hele wereld uit de lockdown treden, merken we hoeveel dagelijkse consumententransacties worden uitgevoerd met aanraakschermen: trein- of bioscooptickets, geldautomaten, check-ins van luchthavens en zelfbedieningskassa’s van supermarkten, evenals veel industriële en productietoepassingen. Dankzij predictive touch-technologie is het niet meer nodig om een interactief display aan te raken, waardoor het risico op verspreiding van bacteriën of virussen op oppervlakken beperkt wordt.

De technologie biedt ons ook de kans om voertuigen veiliger te maken door de cognitieve belasting van bestuurders te verminderen, zodat ze meer tijd hebben om zich op de weg te concentreren. Dat is een belangrijk onderdeel van onze Destination Zero-visie.”

Deze software-oplossing voor contactloze interacties is klaar om naadloos te worden geïntegreerd in bestaande aanraakschermen en interactieve displays, op voorwaarde dat de juiste sensorgegevens beschikbaar zijn ter ondersteuning van het zelflerende algoritme.

Professor Simon Godsill van het Department of Engineering van de Universiteit van Cambridge leidde het project. Hij verklaarde: “Aanraakschermen en andere interactieve displays zijn iets dat de meeste mensen meerdere keren per dag gebruiken, maar het kan moeilijk zijn om ze onderweg te bedienen, of het nu om rijden in een wagen gaat of om het veranderen van de muziek op uw telefoon terwijl u hardloopt. We weten ook dat bepaalde pathogenen via oppervlakken kunnen worden overgedragen, dus deze technologie zou het risico voor dat type van besmetting kunnen helpen beperken.”

EINDE

Aantekeningen voor de redacteurs:

De predictive touch-technologie was ook finalist bij de jaarlijkse Jaguar Land Rover Innovista Awards, die innovatieve ideeën uit de hele onderneming steunen.

Meer informatie over Destination Zero vindt u op https://www.jaguarlandrover.com/2019/destination-zero


Voor meer informatie kunt u terecht op www.media.jaguar.com en www.media.landrover.com of neemt u contact op met:

Annick Van Cauwenberge
PR Manager Jaguar Land Rover Belux
T: 03 241 11 35
M : 0476 319 629
E : avancauw@jaguarlandrover.comStory image

Jaguar Land Rover contactloos aanraakscherm_Persbericht.pdf 322 KB
Over JAGUAR LANDROVER

Jaguar Land Rover is de grootste autoconstructeur van Groot-Brittannië en is opgebouwd rond twee iconische Britse automerken: Land Rover, ’s werelds toonaangevende merk van prestigieuze terreinwagens, en Jaguar, een van de meest vooraanstaande luxe- en sportwagenmerken ter wereld.

Bij Jaguar Land Rover worden we gedreven door de passie om onovertroffen wagens te maken en onze klanten fantastische ervaringen te bieden gedurende hun hele levensduur. Onze producten worden wereldwijd verkocht. In 2018 verkocht Jaguar Land Rover 592.708 wagens in 128 landen.

We ondersteunen ongeveer 260.000 mensen bij onze retailers, leveranciers en lokale afdelingen. We zijn een Brits bedrijf in hart en nieren, met twee grote ontwerp- en ontwikkelingssites, drie productievestigingen, een motorfabriek en een binnenkort te openen batterijmontagefabriek. We hebben ook zeven technologiecentra wereldwijd. In het Verenigd Koninkrijk zijn die gevestigd in Shannon, Manchester, Warwick (NAIC) en Londen. In de rest van de wereld bevinden ze zich in Portland (VS), Boedapest (Hongarije) en Changshu (China). We hebben autofabrieken in China, Brazilië, India, Oostenrijk en Slowakije. 

Vanaf 2020 zullen alle nieuwe modellen van Jaguar Land Rover een geëlektrificeerde versie hebben, wat de keuze voor onze klanten verder zal verruimen. We zullen over ons hele gamma geëlektrificeerde producten lanceren, van volledig elektrische wagens tot plug-inhybrides en ‘mild hybrids’, en daarnaast ook de nieuwste benzine- en dieselmotoren blijven aanbieden.


NEWSROOMS

Newsroom international

Newsroom Jaguar Land Rover BELUX

Newsroom Jaguar BELUX

Newsroom Land Rover BELUX

JAGUAR LANDROVER