JAGUAR LAND ROVER REALISEERT STERKSTE VERKOOPSCIJFERS IN 2015

 • Jaguar Land Rover boekt in 2015 het beste wereldwijde verkoopresultaat ooit, met 487.065 verkochte voertuigen, een stijging met 5%
 • De verkoop is meer dan verdubbeld sinds 2009
 • Land Rover verkoopt voor het eerst meer dan 400.000 voertuigen, een stijging van 6% ten opzichte van 2014
 • Jaguar boekt het sterkste jaarresultaat in 10 jaar, met een verkoop van 83.986 voertuigen, 3% meer dan in 2014
 • Recordprestaties in het VK, Noord-Amerika en Europa
 • Recordprestaties voor Jaguar Land Rover Belux, met een stijging van het volume van 31%
 • Wereldwijde verkoop gestimuleerd door bekroond productaanbod en door de introductie van nieuwe en geüpdatete versies over het hele gamma

Jaguar Land Rover, de grootste fabrikant van hoogwaardige luxevoertuigen in het VK, boekte in 2015 zijn beste jaarlijks verkoopresultaat ooit, met 487.065 verkochte voertuigen, 5% meer dan het jaar ervoor. Dit is voor het bedrijf het 6e opeenvolgende jaar met stijgende verkoopcijfers. In 2015 werden meer dan dubbel zoveel voertuigen verkocht dan in 2009.

Andy Goss, Jaguar Land Rover Group Sales Operations Director, becommentarieerde de jaarprestaties als volgt: "Het is een belangrijk jaar geweest voor Jaguar Land Rover, met geüpdatete modellen over het volledige gamma en de introductie van de splinternieuwe Jaguar XE en de Land Rover Discovery Sport.

"De reacties van klanten waren uiterst positief, met een recordverkoop in het VK, Noord-Amerika en Europa. De aantrekkingskracht van onze Jaguars en Land Rovers werd ook erkend door 95 internationale prijzen in 2015, waaronder 15 voor de Land Rover Discovery Sport en 19 voor de Jaguar XE. 2016 belooft opnieuw een spannend jaar te worden, met de start van de verkoop van de Range Rover Evoque Convertible en de Jaguar F-PACE, naast andere splinternieuwe en opgefriste voertuigen."

De globale prestaties van Jaguar Land Rover voor het volledige jaar 2015 vertonen een evenwichtige regionale spreiding, met een recordverkoop in het VK, Noord-Amerika en Europa. In Europa en het VK werden voor het eerst meer dan 100.000 voertuigen verkocht: Europa was in 2015 het grootste afzetgebied van het bedrijf, met een verkoop van 110.298 voertuigen, 28% meer dan het jaar ervoor. In 2015 werden er 100.636 Jaguars en Land Rovers gekocht door klanten in het VK, een groei van 21% ten opzichte van de cijfers van 2014.w< In Noord-Amerika werden 94.066 voertuigen verkocht, 25% meer dan het jaar ervoor. De groei in deze markten compenseert de prestaties in China en andere overzeese markten, met 92.474 en 89.592 een daling van respectievelijk 24% en 7% ten opzichte van het jaar ervoor. Dit weerspiegelt lokale marktomstandigheden, modelovergangen en de impact van de grote industriële explosie in de Chinese haven van Tianjin in augustus.

Land Rover verkocht voor het eerst meer dan 400.000 voertuigen, met een verkoop van 403.079 exemplaren, 6% meer dan in 2014. Het bedrijf verkocht meer Range Rovers en Range Rover Sports in 2015 dan ooit tevoren, dankzij een voortdurende sterke vraag van de klant. De verkoop van de nieuwe Discovery Sport begon bij aanvang van 2015 en steeg tot meer dan 10.000 exemplaren per maand. Daarmee bekleedt hij de tweede plaats, na de best verkopende Range Rover Evoque.

Jaguar verkocht 83.986 voertuigen, een stijging van 3%. Het was de sterkste jaarprestatie van het merk in 10 jaar, vooral dankzij de verkoop van de Jaguar XF en de nieuwe Jaguar XE, die onlangs op de shortlist werd geplaatst voor de European Car of The Year 2016. We verwachten dat de onlangs gelanceerde splinternieuwe lichtgewicht aluminium Jaguar XF en XJ modeljaar 16 in combinatie met de lancering in 2016 van de nieuwe Jaguar XE in Noord-Amerika en de wereldwijde introductie van de F-PACE performance cross-over de verkoop van Jaguar verder zal doen stijgen.

Ook Jaguar Land Rover Belux noteerde een forse groei met een totaalverkoop van bijna 9.000 auto’s, een stijging van 31% ten opzichte van 2014. Jaguar tekende haar beste resultaat op in 10 jaar met een verkoop van 1.827 auto’s, een stijging van 86%. Land Rover Belux noteerde 6.970 bestellingen in 2015, een stijging van 22%. Dit is het zesde opeenvolgende recordjaar voor de constructeur.

2015 was ook een belangrijk jaar voor de uitbreiding van de productie-infrastructuur van het bedrijf, met het oog op ondersteuning van voortdurende groei. Onlangs werd aangekondigd dat Jaguar Land Rover de eerste Britse autofabrikant zal zijn die een productievestiging in Slovakije zal openen. In 2015 werd een aanzienlijke vooruitgang geboekt met de bouw van de eerste productievestiging van Jaguar Land Rover in Brazilië. In 2016 zal daar worden aangevangen met de plaatselijke productie van de Land Rover Discovery Sport. In de loop van het jaar kondigde het bedrijf aan dat de grootte van zijn Engine Manufacturing Plant in het VK verdubbeld zal worden en bevestigde het dat het een partnerschap is aangegaan met Magna Steyr om in de toekomst bepaalde modellen te bouwen in Graz, Oostenrijk. In maart 2015 zette Jaguar Land Rover zijn engagement in het VK op lange termijn kracht bij, met de bevestiging van een investering van £ 600 miljoen in de Advanced Manufacturing Plant in Castle Bromwich, het Advanced Design and Development Centre in Whitley en het National Automotive Innovation Centre om productontwikkeling en de geavanceerde productie van voertuigen te ondersteunen. Dit zijn belangrijke stappen in de strategie van Jaguar Land Rover om een echte wereldwijde speler te worden en tegemoet te komen aan de internationale vraag naar zijn twee iconische merken.

 

Aantekeningen voor de redacteurs:

 • De voorbije vijf jaar verdubbelde Jaguar Land Rover zijn verkoop, nam zijn omzet toe tot ruim het drievoudige, en besteedde het meer dan £ 11 miljard aan de ontwikkeling van nieuwe producten en investeringen;
 • Het personeelsbestand van het bedrijf is de voorbije jaren meer dan verdubbeld tot 37.000 wereldwijd, waaronder 35.000 in het VK.
 • Jaguar Land Rover kent een evenwichtige regionale verdeling van de verkoop en verkocht 462.678 voertuigen in 2015, een stijging van 9%. Daarvan nam Jaguar 81.570 wagens voor zijn rekening en Land Rover 381.108;
 • Voor het fiscale jaar 2014/15 maakte Jaguar Land Rover jaarinkomsten bekend van £ 21,9 miljard, een EBITDA van £ 4,1 miljard en een winst voor belastingen van £ 2,6 miljard;
 • Jaguar Land Rover zal tijdens het fiscale jaar 2015/16 meer dan £ 3 miljard investeren in zijn producten en faciliteiten.
 • Jaguar Land Rover heeft vier productievestigingen in het VK:

o    Castle Bromwich is de thuisbasis van de Jaguar XF, de Jaguar XJ en de Jaguar F-TYPE. Er werken 3.500 mensen;

o    o   Halewood is de thuisbasis van de Range Rover Evoque en de Land Rover Discovery Sport. Er werken 4.500 mensen;

o    o   Solihull is de thuisbasis van de Range Rover, de Range Rover Sport, de Land Rover Discovery, de Land Rover Defender en de Jaguar XE. Er werken 9.000 mensen;

o    Het Engine Manufacturing Centre is de thuisbasis van de Ingenium-motorenfamilie, met als eerste motor de 2.0 liter diesel uit de Jaguar XE. Er zullen 1.400 personen tewerkgesteld worden.

 • In 2015 waren de top 5 markten van Jaguar Land Rover:

o    VK

o    China

o    VS

o    Duitsland

o    Italië

 • Een aantal individuele markten liet recordcijfers optekenen in 2015, waaronder:

o    Australië

o    Belux

o    Frankrijk

o    Duitsland

o    Korea

o    VK en VS

Contacteer ons
Isabelle Michiels PR Manager, Jaguar Land Rover
Isabelle Michiels PR Manager, Jaguar Land Rover
Over JAGUAR LANDROVER

Jaguar Land Rover is de grootste autoconstructeur van Groot-Brittannië en is opgebouwd rond twee iconische Britse automerken: Land Rover, ‘s werelds toonaangevende merk van prestigieuze terreinwagens, en Jaguar, een van de meest vooraanstaande luxe- en sportwagenmerken ter wereld. Wereldwijd stellen we meer dan 44.000 mensen tewerk en ondersteunen we nog eens ongeveer 260.000 arbeidsplaatsen bij onze retailers, leveranciers en lokale afdelingen. De productie is geconcentreerd in het VK. Daarnaast zijn er ook fabrieken in China, Brazilië, Oostenrijk en Slowakije.  

 Bij Jaguar Land Rover worden we gedreven door de passie om wagens te maken die de beste in hun klasse zijn en onze klanten fantastische ervaringen bieden gedurende hun hele levensduur. Onze producten worden wereldwijd verkocht. In 2017 verkocht Jaguar Land Rover 621.109 wagens in 130 landen. Meer dan 80 procent van onze wagens was bestemd voor de export.

We innoveren voortdurend: dit jaar gaat meer dan £4,5 miljard naar de creatie van nieuwe producten en investeringen.

Vanaf 2020 worden alle nieuwe modellen van Jaguar Land Rover geëlektrificeerd, wat de keuze voor onze klanten verder zal verruimen. We zullen over ons hele gamma geëlektrificeerde producten lanceren, van volledig elektrische wagens tot plug-inhybrides en ‘mild hybrids’, maar blijven daarnaast ook ultraschone benzine- en dieselmotoren aanbieden.


NEWSROOMS

Newsroom international

Newsroom Jaguar Land Rover BELUX

Newsroom Jaguar BELUX

Newsroom Land Rover BELUX

JAGUAR LANDROVER